SponsorSponsor
  • Allieβ˜€οΈ Binge watching USEF Network when I can't sleepπŸ‘Œ #USEFNetwork Retweeted by USEFNetwork 12/22/2014 8:30:43 AM
  • USEF Network Liza Boyd & Brunello won their second straight USHJA Intl. Hunter Derby Championship in August. #2014USEFNe... https://t.co/fJSMvoHFki 12/21/2014 6:47:05 PM
  • USEF Network McLain Ward & HH Carlos Z jumped to the President's Cup win at WIHS, and onto the "Best of 2014" list. #201... https://t.co/Pk9KhEkVAI 12/20/2014 8:34:22 PM
  • USEF Network Anyone can become a WEG Gold medalist. Just follow Pete Kyle's 5 "Easy" Steps πŸ˜‰ - http://t.co/fHCLIJ6re6 12/19/2014 12:25:21 PM
  • USEF Network @jeennnyyyyy_ πŸ‘ - Good way to kill the time before the #GHM2015 is live 😊 12/19/2014 11:41:57 AM
  • USEF Network Buddy Brown & Finally Ours won the Grand Prix Hunter Derby at Del Mar International. A "Best of 2014" moment." https://t.co/qHFnEsrG6l 12/19/2014 11:37:34 AM
  • USEF Network George says "no pussy paws." 😺🐎 #GHM2015 starts Dec.30th. https://t.co/eXDQ7j5GEA 12/18/2014 8:40:52 PM
  • USEF Network The Saddle Seat Equitation World Cup came back to the U.S. in 2014, and the home team swept Gold. #2014USEF... https://t.co/LeUihDR2QX 12/18/2014 3:47:18 PM
  • USEF Network @FlyOnOver Great list, Thanks for including us! πŸ‘ @determinedequin @MyBarnChild @bigamdiet @legalEq πŸ‘ 12/18/2014 3:37:23 PM
  • Tracy I featured my fave twitter accounts on the blog: http://t.co/DWNgIpZ99v @determinedequin @MyBarnChild @bigamdiet @USEFNetwork @legalEq Retweeted by USEFNetwork 12/18/2014 3:21:38 PM

News

Christine McCrea and Romantovich Take One Are Victorious in $25,000 New York Welcome Stake

RELEASE: May 10, 2013
AUTHOR/ADMINISTRATOR: Jennifer Wood Media, Inc.

Christine McCrea and Romantovich Take One (The Book LLC)
Christine McCrea and Romantovich Take One (The Book LLC)
North Salem, NY
– The $25,000 New York Welcome Stake, presented by The Hakim Family, was the highlight event today at the Old Salem Farm Spring Horse Show. Held on the stunning grass Grand Prix Field, the class featured top show jumping talent. Pan American Games double gold medalists Christine McCrea and Romantovich Take One, owned by Candy Tribble and Windsor Show Stables, sped to the win in the class. The first week of the Old Salem Farm Spring Horse Shows continues through Sunday, May 12, and the second week runs May 14-19.

Today's class had 59 entries compete over a course set by Guilherme Jorge of Brazil. Eight were clear in the first round to advance to the shortened course in the jump-off. Of those eight, there were two riders who qualified two mounts. One of those was Olympic gold medalist Rodrigo Pessoa of Brazil, who rode HH Let's Fly, owned by Double H Farm, as the pathfinder in the jump-off. Pessoa and Let's Fly finished with four faults in 42.95 for sixth place. Devin Ryan (USA) and Eagle Valley Partners LLC's Zosja were next in, and they accumulated eight faults in 39.32 seconds for eighth place.

Lauren Tisbo (USA) and Tequestrian Farms LLC's Roundthorn Madious were the first to set a winning pace with a clear round in 38.80 seconds. Their time would hold up for third place. Lowering the leading time was the next horse in, E-Muze Yek, ridden by Darragh Kerins (IRL) and owned by Darragh Kerins and Maarten Huygens. They were clear in 38.490 seconds for second place.

McCrea, of East Windsor, CT, and Romantovich Take One, a 13-year-old KWPN gelding by Numero Uno x Karandasj, were next in and couldn't be beat. They took advantage with a quick rollback turn, a fast pace, and a chance at the final Purina oxer to stop the timers in 37.130 seconds with no faults for the win.

Watch and interview with Christine McCrea

Following them, there were no other clear rounds. Pessoa and G&C LaGran, owned by Gustavo Mirabal, had four faults in 40.010 seconds for fifth place. Beezie Madden (USA) and Amadora, owned by Abigail Wexner, faulted at one fence as well, but their time of 37.61 was speedy enough for fourth place. Kerins and his second mount, Clear Fox As Well, were also four-faulters in 45.13 seconds for seventh place.

For McCrea, returning to Old Salem Farm after time away from the facility and after this year's Rolex FEI World Cup Finals was extremely positive. Not only was she thrilled with the improved grounds and footing, but she was happy that she could give “Dutchie” a strong, confident ride after a disappointing World Cup Finals.“We didn't have the best time there, and I thought it would be nice for him to come here, chill out, jump some nice tracks, and get a little bit of confidence back,” McCrea acknowledged. “He felt perfect, and the field was perfect. I'm shocked; there was so much rain yesterday and I thought it was going to be wet, but it was bone-dry, firm, and beautiful.”

“This place is beautiful. I grew up riding here as a junior. Then I started going to Kentucky. We came back for the American Gold Cup (last year) and I couldn't believe it was the same place,” she recalled. “The barn is beautiful, but whatever they have done for the footing in the field is perfection. I have to give them a lot of credit for the footing in the sand ring too. Even in the pouring rain yesterday, it was fine. They feel great jumping on it.”

Out of the 59 entries in the class, Romantovich Take One was one of the more experienced horses, and McCrea felt that helped since it was their first time out on the grass field and there were challenging parts of the course. She explained, “He has a lot of experience, so for him I knew it was okay. This week we didn't get to jump in the field, so coming out and jumping this bigger course in the field was a lot. I think for a lot of horses, it caught up with them. I took my young horse and he was very spooky and very eyeballs open! You needed one with a bit of experience, I think, to do well right off the bat. I was lucky to have him.”

In the jump-off, McCrea followed Kerins, but didn't get to see all of his jump-off ride. She felt she was quick in the rollback to fence three, but she added a stride to the double combination. “I thought it was better for my horse, even though I think it was slower,” she said of the decision to add a stride. “That horse is very fast anyways. He's faster than most naturally. When you push him a little bit, you're definitely right in there with the fastest ones. Definitely to the last jump, I caught a really forward distance.”

Of her victory today, McCrea said with a smile, “It feels great! I love winning. I was just really happy. It was a nice class and I felt good about it. I didn't feel so great after World Cup personally. I didn't ride the best and he didn't jump the best. It was not good enough. So it felt nice to go in and put in a solid round. Everybody's happier now.”

Final Results: $25,000 New York Welcome Stake presented by The Hakim Family
Horse, Rider, Owner, R1 Faults/R2 Faults/Time

1. ROMANTOVICH TAKE ONE:  2000 KWPN gelding by Numero Uno x Karandasj

CHRISTINE MCCREA (USA), Candy Tribble & Windsor Show Stables: 0/0/37.13

2. E MUZE YEK: 2004 Belgian Warmblood gelding by For Pleasure x Carthago

DARRAGH KERINS (IRL), Darragh Kerins & Maarten Huygens: 0/0/38.49

3. ROUNDTHORN MADIOS: 2002 Irish Sport Horse gelding by Condios x Clover Hill

LAUREN TISBO (USA), Tequestrian Farms, LLC: 0/0/38.80

4. AMADORA: 2003 KWPN mare by Chin Chin x Indoctro

BEEZIE MADDEN (USA), Abigail Wexner: 0/4/37.61

5. G&C LAGRAN: 1999 Oldenburg gelding by Lancer II x Grannus

RODRIGO PESSOA (BRA), Gustavo Mirabal: 0/4/40.01

6. HH LET’S FLY: 1999 Hanoverian gelding by Lordanos x Forrest

RODRIGO PESSOA (BRA), Double H Farm: 0/4/42.95

7. CLOSE FOX AS WELL: N/A

DARRAGH KERINS (IRL), Darragh Kerins: 0/4/45.13

8. ZOSJA: 2004 KWPN mare by Solitair

DEVIN RYAN (USA), Eagle Valley Partners LLC: 0/8/39.32

9. SANDOR DE LA POMME: 2002 SBS gelding by Vigo D'arsouilles x Darco

MCLAIN WARD (USA), The Wannahave Group: 4/77.39

10. ZANDER: 2004 KWPN gelding Cantos x Saygon

MCLAIN WARD (USA), McLain Ward & Grant Road Partners LLC: 4/78.92

11. PUMPED UP KICKS: 2003 Brandenburg gelding by Levisto x San Juan

LILLIE KEENAN (USA), Chansonette Farm LLC: 4/79.08

12. UTAH:  2001 KWPN gelding by Andiamo x Jus De Pomme

LESLIE HOWARD (USA), The Utah Group: 4/79.28


News

Competitions