SponsorSponsor
  • Allieโ˜€๏ธ Binge watching USEF Network when I can't sleep๐Ÿ‘Œ #USEFNetwork Retweeted by USEFNetwork 12/22/2014 8:30:43 AM
  • USEF Network Liza Boyd & Brunello won their second straight USHJA Intl. Hunter Derby Championship in August. #2014USEFNe... https://t.co/fJSMvoHFki 12/21/2014 6:47:05 PM
  • USEF Network McLain Ward & HH Carlos Z jumped to the President's Cup win at WIHS, and onto the "Best of 2014" list. #201... https://t.co/Pk9KhEkVAI 12/20/2014 8:34:22 PM
  • USEF Network Anyone can become a WEG Gold medalist. Just follow Pete Kyle's 5 "Easy" Steps ๐Ÿ˜‰ - http://t.co/fHCLIJ6re6 12/19/2014 12:25:21 PM
  • USEF Network @jeennnyyyyy_ ๐Ÿ‘ - Good way to kill the time before the #GHM2015 is live ๐Ÿ˜Š 12/19/2014 11:41:57 AM
  • USEF Network Buddy Brown & Finally Ours won the Grand Prix Hunter Derby at Del Mar International. A "Best of 2014" moment." https://t.co/qHFnEsrG6l 12/19/2014 11:37:34 AM
  • USEF Network George says "no pussy paws." ๐Ÿ˜บ๐ŸŽ #GHM2015 starts Dec.30th. https://t.co/eXDQ7j5GEA 12/18/2014 8:40:52 PM
  • USEF Network The Saddle Seat Equitation World Cup came back to the U.S. in 2014, and the home team swept Gold. #2014USEF... https://t.co/LeUihDR2QX 12/18/2014 3:47:18 PM
  • USEF Network @FlyOnOver Great list, Thanks for including us! ๐Ÿ‘ @determinedequin @MyBarnChild @bigamdiet @legalEq ๐Ÿ‘ 12/18/2014 3:37:23 PM
  • Tracy I featured my fave twitter accounts on the blog: http://t.co/DWNgIpZ99v @determinedequin @MyBarnChild @bigamdiet @USEFNetwork @legalEq Retweeted by USEFNetwork 12/18/2014 3:21:38 PM

News

Merrill Harvey and Pandamonium Take Pony Jumper Championship at the 2014 Devon Horse Show

RELEASE: May 26, 2014
AUTHOR/ADMINISTRATOR: Lauren Fisher for Jennifer Wood Media, Inc.

Devon, PA –Sixteen-year-old Merrill Harvey of Huntington, NY, dominated the Pony Jumper division at this year's Devon Horse Show & Country Fair to take home championship honors in the division with wins in two of the three classes with her 13-year-old Pinto Pony mare Pandamonium. Showcasing the best horses and riders in the country, the Devon Horse Show hosts 11 days of top-tier competition across
Merrill Harvey and Pandamonium. Photo ยฉ The Book LLC.
Merrill Harvey and Pandamonium. Photo ยฉ The Book LLC.
multiple breeds and disciplines in Devon, PA, through Sunday, June 1.

Wrapping up the weekend's Pony Jumper competition, Harvey and Pandamonium won Sunday night's $2,500 Pony Jumper Classic to win The www.horseinoil.com Challenge Trophy donated by Cezanne Stutsmann. Show over a course set by Olaf Petersen, Jr. of Germany, 17 entries showed with three advancing to the jump-off. All three jumped double clear, but Harvey and Pandamonium had the fastest round of more than six seconds in 33.86 seconds to take the win. Sedona Chamblee and Lucky Star finished second in 39.83 seconds. Prima Rose Bonaventura Postorivo and Just One Look finished third in 39.89 seconds.

In addition to their classic win, Harvey and Pandamonium won the division's first class on Saturday and took home the division championship to earn The Leonard Tose Memorial Challenge Trophy. There was a three-way tie for reserve champion between Hannah Robbins and Jodi Linn Gitschier's As It Fits, Chamblee and Lucky Star, and Camilla Siekmann and Mist of a Champion. A special Pony Jumper Style Award was also presented to rider Grace Allen.

Training with Robin Fairclough, Harvey has spent a lot of time getting to know Pandamonium over the last several years, and was excited to excel at Devon. “I have had her for about five years, and I am still trying to figure her out, but this was my last show on her in the pony jumpers,” Harvey explained. “She has a lot of energy, but we bonded over the years and I love her, even if she is a little crazy.”

“I showed here last year with her too and to be champion is really exciting,” Harvey acknowledged. “I hoped that I would get it this year, but I wasn't too sure because I was out for a couple of months. I had an accident in Florida in February. I got stepped on and I severed my liver and I fractured a transverse process. As of yesterday, in April a month ago, I was actually allowed to get back on a horse. All of my friends helped me keep her going and it has only been a couple of weeks, but she was great for me.”


Commenting on her winning round in Sunday's classic, Harvey detailed, “She has a lot of speed. We were going to do all inside turns, but then when we saw the times. They were a little slower, so we decided to do one outside turn and the rest of them inside. She was awesome tonight; she was really jumping.”

DRIVING

Sunday's competition at Devon included the Pleasure Carriage Drive, sponsored by Sheffield's Furniture, as well as driving divisions in the Dixon Oval later in the afternoon. The double harness pairs tandems team for Werry Geo IV Phaeton was the winner of the championship drive-off with Michelle Werry at the reins.
Michelle Werry, along with Bart and Pilot, in their winning presentation. Photo ยฉ Alix Coleman.
Michelle Werry, along with Bart and Pilot, in their winning presentation. Photo ยฉ Alix Coleman.


From Madison, WI, Werry has been driving for three years and also won the championship in her first visit to Devon in 2012. Her horses on Sunday were Bart and Pilot, seven and 11 years old, who she and her husband Glenn have had for four years.

“They are sweethearts,” Werry smiled after her win. “They love being on the road. They get more excited in the ring, but they are very responsive. They are very voice command; they do what you ask of them.”

Werry and her husband have seven horses that they drive. Her husband drives four, and they sometimes try out different horses together. Although driving is just a fun hobby for the couple, winning at Devon means a lot. They only compete three times a year, including Devon, Walnut Hill in Rochester, NY, and Toronto.

“Driving on the road was so much fun,” Werry detailed of her day. “That is my relaxation time; it is just enjoyable. Getting ready for this, now I can just chill out the rest of the day, so I am happy about that. The weather has been perfect, and the hospitality here is always wonderful.”

“It is amazing to win at Devon. Devon is the show,” Werry declared. “It is an honor.”


ADDITIONAL RESULTS

In the first Pony Jumper class of the day, 17 showed with seven entries advancing to the jump-off, and three double clear rounds. The win went to Hannah Robbins and Jodi Linn Gitschier's As It Fits in 31.23 seconds. Camilla Siekmann and Mist of a Champion finished second in 32.76 seconds, and Daisy Fenwick and Loughnatousa Squire finished third in 35.03 seconds.

The first class in the Adult Jumpers was also held on Sunday, sponsored by Purina Mills, Inc., with a win for Alissa Kinsey and Grisset. Twenty showed, with 12 advancing to the immediate jump-off, and six double clear rounds. Kinsey and Grisset stopped the clock in 32.19 seconds. Patricia Hennessey and Little Tom finished second in 34.51 seconds, and Rachel Boggus and Wiedam placed third in 34.56 seconds.

The 2014 Devon Horse Show and Country Fair will continue on Monday with the first day of professional hunter divisions as well as additional driving and adult jumper competition. For full results, please visit www.devonhorseshow.org.

For those unable to attend the Devon Horse Show in person, the Dixon Oval is being live streamed on the USEF Network.

Shownet will be shooting individual video clips for purchase through the website www.shownet.biz of both the Dixon Oval and Gold Ring. If you have any questions, please contactinfo@shownet.biz or ask for Tony in the exhibitor lounge at the side gate.

News

Competitions