SponsorSponsor
  • Allieβ˜€οΈ Binge watching USEF Network when I can't sleepπŸ‘Œ #USEFNetwork Retweeted by USEFNetwork 12/22/2014 8:30:43 AM
  • USEF Network Liza Boyd & Brunello won their second straight USHJA Intl. Hunter Derby Championship in August. #2014USEFNe... https://t.co/fJSMvoHFki 12/21/2014 6:47:05 PM
  • USEF Network McLain Ward & HH Carlos Z jumped to the President's Cup win at WIHS, and onto the "Best of 2014" list. #201... https://t.co/Pk9KhEkVAI 12/20/2014 8:34:22 PM
  • USEF Network Anyone can become a WEG Gold medalist. Just follow Pete Kyle's 5 "Easy" Steps πŸ˜‰ - http://t.co/fHCLIJ6re6 12/19/2014 12:25:21 PM
  • USEF Network @jeennnyyyyy_ πŸ‘ - Good way to kill the time before the #GHM2015 is live 😊 12/19/2014 11:41:57 AM
  • USEF Network Buddy Brown & Finally Ours won the Grand Prix Hunter Derby at Del Mar International. A "Best of 2014" moment." https://t.co/qHFnEsrG6l 12/19/2014 11:37:34 AM
  • USEF Network George says "no pussy paws." 😺🐎 #GHM2015 starts Dec.30th. https://t.co/eXDQ7j5GEA 12/18/2014 8:40:52 PM
  • USEF Network The Saddle Seat Equitation World Cup came back to the U.S. in 2014, and the home team swept Gold. #2014USEF... https://t.co/LeUihDR2QX 12/18/2014 3:47:18 PM
  • USEF Network @FlyOnOver Great list, Thanks for including us! πŸ‘ @determinedequin @MyBarnChild @bigamdiet @legalEq πŸ‘ 12/18/2014 3:37:23 PM
  • Tracy I featured my fave twitter accounts on the blog: http://t.co/DWNgIpZ99v @determinedequin @MyBarnChild @bigamdiet @USEFNetwork @legalEq Retweeted by USEFNetwork 12/18/2014 3:21:38 PM

News

Hillary Simpson and Arkansas Race to First Place in $30,000 Mt. Equinox Grand Prix in Vermont

RELEASE: July 27, 2013
AUTHOR/ADMINISTRATOR: Starting Gate Communications

Hillary Simpson guided Arkansas to victory in the $30,000 Mount Equinox Grad Prix, on Saturday, July 27, at the Vermont Summer Festival in East Dorset, VT. (David Mullinix Photography)
Hillary Simpson guided Arkansas to victory in the $30,000 Mount Equinox Grad Prix, on Saturday, July 27, at the Vermont Summer Festival in East Dorset, VT. (David Mullinix Photography)
East Dorset, VT
- Arkansas’ racing days may be far behind him, but he is still quite the speed demon. Hillary Simpson piloted the 10-year-old Thoroughbred gelding to victory in the $30,000 Mount Equinox Grand Prix Saturday afternoon at the Vermont Summer Festival.

Simpson was only one of two double clear rounds, the other being Danielle Torano and Temptation, who stopped the timers in 42.43 seconds. Simpson entered the ring two rounds later with Arkansas, owned by Robert Hogan, and proceeded to slice four seconds off of Torano’s time, finishing on top of the class in 38.362 seconds. Julie Welles rounded out the top three with Bazooka de Muze with the fastest four fault round.

Simpson, based in Southern Pines, NC, out of Palmyra Partners, also qualified for the jump off with Quiet Hill Farm’s Nopus du Gue Jobert.  The pair produced the second clear first round early in the order, giving Simpson a blueprint for her return later on with Arkansas.

“They’re a little bit different to ride. Nopus is big and French and Arkansas is a smaller Thoroughbred. Usually, I choose a little bit different striding and add in a few different places, but the course actually rode about the same for them today,” Simpson described.

She continued, “It’s always nice to jump Conrad courses in the summer,” referring to the courses laid out by 1984 Olympic team gold medalist Conrad Homfeld of Wellington, FL.

Nopus was on pace to win the class before suffering from 12 jumping faults over the short course.

“I’ve started going quite a bit faster on Nopus recently. I was fast on Thursday (in the $10,000 Overland Sheepskin Company Welcome Stake) but I got a little overzealous and had a rail early. Today, I tried to put on the pressure but had a couple unlucky rails,” Simpson acknowledged.
Arkansas’ tendency to go full throttle in the ring means Simpson has to carefully manage his pace.

“I’ve been working on trying to slow down in the middle bit of the course because he gets so rambunctious and really gets going. I had a nice breather today between the diagonal line and the triple combination that worked out really well,” Simpson recalled.

She continued, “Going into the jump-off I certainly wanted to be fast, but I couldn’t overpressure myself with him since he’s naturally fast. I was trying to have a nice, neat track with a nice pace and leave the jumps up.”

Simpson’s plan was perfectly executed as the pair dashed to a speedy yet fault-free clear round. While Arkansas clearly has the talent and skill for show jumping, it wasn’t until he was united with Simpson that he found his niche.

After he was retired from racing, “he went through a couple of barns. He was bought by an eventer and then another eventer bought him to make him into a hunter prospect,” Simpson explained.

She continued, “I got him as a hunter prospect. I took him to one show and realized that was not going to happen. Hunters did not take to him! His jumper life began two years ago at the Duke Horse Show (Raleigh, NC).”

Arkansas took to the jumpers and progressed quickly after spending a winter on the Florida show circuit Now, Simpson has turned her focus to the gelding’s technique over fences.

“He won a bunch of the 1.30m classes there and we moved him up (to grand prix level) last year. He returned to the same horse show where I tried to start him as a hunter and he won the grand prix. This year, we’ve been working on moving him up to some bigger classes and working on his technique to make it a little more rideable,” Simpson described.

Simpson predicts a bright future for the two of them, especially now that Arkansas is off the market thanks to his recent success.
“Originally, Arkansas was brought in to be a fun project. I like having a few Thoroughbreds in the barn to work with. Since we’ve had so much success with him, his owner isn’t really worried about selling him anymore,” she smiled.

Simpson continued, “He’s a really good match for me and I think he’s going to be a really special horse for me for a very long time. We’re working on doing the right thing and taking it slowly as we move him up to some of the bigger national grand prix to see what we have.”
Arkansas isn’t the first off-the-track Thoroughbred Simpson has taken in, and he certainly won’t be the last.

“I like to work with all of them. It doesn’t matter to me where they are in their career as long as we see something that we like in their talent and their mind and their jumping ability,” Simpson commented.

What stood out about Arkansas stands out to Simpson with most Thoroughbreds.

“He has a good brain. Yes, he has plenty of power and speed but he has a great mind. He doesn’t believe he can’t do anything. You can put him in the ring and the jumps are bigger, the course is more technical, more difficult, it doesn’t matter. He will still give you 110% every time you go in the ring,” she expressed.

“As long as you give (Thoroughbreds) what they need and let them do their own thing and bring them along at their pace, they will always give you everything they can,” Simpson concluded.

Saturday’s victory also springboards Simpson into third place in the $10,000 Sir Ruly, Inc., Open Jumper Awards standings.  The award is generously sponsored by Maria Teresa Torano in her husband Raul “Ruly” Torano’s memory. Jimmy Torano, Ruly and Maria Teresa’s nephew, has earned a portion of the prize money five of the six years it has been awarded at the Vermont Summer Festival. He currently stands in fourth place.

Sitting atop the Sir Ruly rankings is Penny Brennan with 119 points, followed by Michael Dorman with 87. Simpson is in third with 80 while Jimmy Torano is hot on her heels with 74 points. The top five is rounded out by Olympian Peter Wylde, who currently has 73 points. The $10,000 of prize money will be awarded to the top three finishers at the conclusion of the six-week show.

$30,000 Mount Equinox Grand Prix
  Rider  Horse  Faults Time
1. Hillary Simpson Arkansas 0:0 38.36
2. Danielle Torano Temptation 0:0 42.43
3. Julie Welles Bazooka de Muze 0:4 39.64
4. Adam Cramer Luke 54 0:4 44.59
5. Hillary Simpson Nopus de Gue Jobert 0:12 38.78
6. Cassandra Herman Whisper 0:12 55.91
7. Ian Silitch Vanita 4 
8. Jimmy Torano Walk About 4 
9. Devin Ryan Zosja 4 
10. Mark Leone Great American 4 
11. Catherine Tyree Sandor de la Pomme 4 
12. Catherine Tyree Don't Go 4

News

Competitions